Musica nova

"Miltä kuulostaa kahdeksasta metristä betoniin pudotettu flyygeli?". Tämä kysymys kiinnitti huomioni avatessani selaimen läppärillä. Kyseessä oli jonkin lehden julkaisema artikkeli. Koska otsikko liittyi musiikkiin, en voinut olla klikkaamatta. Selvisi, että artikkeli on Rumba-lehden julkaisu liittyen Musica nova nimiseen festivaaliin. Tämä nykymusiikkifestivaalin nimi on tullut vastaan pariinkiin otteeseen viime päivinä, mutta se ei ole minulle kuitenkaan muuten tuttu. Musica novan sanotaan tarjoavan "kokeellisen nykymusiikin helmiä". 

Rumban artikkeli kertoo festivaalin (luonnollisestikin vallitsevissa olosuhteissa) siirtyneen kokonaan verkkoon. Kirjoittaja, Jukka Hätinen, mainitseekin, ettei festivaalille osallistumiseen voisi olla matalampaa kynnystä kuin nyt. Kaiken lisäksi konsertit striimataan ilmaiseksi You Tubessa ja ne ovat kuunneltavana Yle Areenassa. Kokonainen festivaali siis ilmaiseksi kotisohvalle!

Hätisen artikkeli on tiivistetty "mainos" koko festivaalista. Avajaiskonsertti on esitetty jo tiistaina 2.2.2021. Valitettavasti striimiä siitä ei ole säilytetty, mutta konsertti (monen muun jo esitetyn tapaan) on kuunneltavissa 30 päivän ajan ilmeisesti Yle Areenassa. Halutessaan festarin voi siis aloittaa milloin vaan, vaikka kaikkia konsertteja ei olekaan jälkikäteen saatavilla. Myös artikkelin hämmentävä nimi selviää konsertin ohjelmistosta. Tänään 4.2. on esitetty Simo Steen-Andersenin (tanskalaissäveltäjä sekä installaatiotaiteilija) pianokonsertto, jossa alkuasetelmana toimii tämä kahdeksasta metristä betonilattialle pudotettu flyygeli. Kyseinen säveltäjä vaikuttaa mielenkiintoiselta ja aionkin tutustua häneen vielä syvemmin.

Steen-Andersenin toinen teos, Run Time Error, esitetään myös osana festivaalia 10.2. Helsingin keskuskirjasto Oodista striimattuna. Steen-Andersen kertoo soittavansa arkisia asioita Oodissa eli hän käyttää kirjastoa instrumenttinaan. Hän kertoo myös äänen toimivan teoksen motiivina. Mielestäni koko ajatus on niin kiehtova, että haluaisin päästä kokemaan tämän. Toisaalta uskallan veikata, ettei tällaisen teoksen kokeminen ole ruudun välityksellä yhtä voimakas kuin kokeminen instrumenttina käytetyssä tilassa. Mutta kenties eksyn tämän striimin katsomaan. Se voisi olla kaikesta huolimatta ajatuksia herättävä.

Kävin myös itse Musica novan kotisivuilla. Henkilöt-sivulla oli mielenkiintoiset kuvaukset festivaalin taiteellisesta johtajasta sekä kahdesta merkittävästä säveltäjästä. Eniten kiinnosti kuitenkin Aikataulu-sivu ja konserttitarjonta. Viimeinen konsertti näyttäisi olevan 11.2. perjantaina. Myös tälle illalle vielä löytyi klo 21:15 alkava konsertti, jossa esitetään koko festivaalin kantavana teemana toimivan kreikkalaissäveltäjän, Iannis Xenakiksen, teos La Legende d'Eer. Tämän pariin tästä sopivasti jäänkiin ja jännitän mitä on luvassa! Ehkäpä saatte kuulla mielipiteeni konsertista myöhemmin. Alle lisäsin myös linkit sekä Rumban artikkeliin että Musica novan aikataulu-sivulle. Nauttikaa musiikista!

Linkit:

Rumban artikkeli: Miltä kuulostaa kahdeksasta metristä betoniin pudotettu flyygeli? - Rumba.fi 

Musica nova: Aikataulu | Musica nova Helsinki

Kuva:

Upeita ilmaisia kuvia - Pixabay

Kommentit

Suositut tekstit