Musiikki on meissä

Mikä on maailman musiikkipääkaupunki? Mitä kaupunki tarvitsee ollakseen musiikin keskus? Voiko mikään kaupunki edes olla kaupunki ilman yhtään musiikkia ja kulttuuria?

Kaikilla on varmasti jonkinlainen kuva kaupungista, joka tuntuu elävän musiikille. On paljon live-musiikkia, studioita, muusikoita ja musiikkikouluja. Koko kaupungin ilmapiiiri on inspiroiva ja musiikille avoin. Toisaalta usein tällainen kaupunki liittyy myös vahvasti tiettyyn genreen. Itselleni mieleen tuli ensimmäisenä maa eli Argentiina tangollaan. Studio55:n juttu listaakin Argentiinan pääkaupungin Buenos Airesin kaupunkeihin, jotka hurmaavat musiikkikulttuurillaan. Mietin kuitenkin onko tällaisissa yhden genren vahvassa otteessa syntyneissä musiikkikapungeissa riski muiden genrejen ahdingolle ja lopulta kapealle musiikkielämälle. Sama asia nousi esille myös lukemassani The Guardianin artikkelissa Which is the world's most musical city. Artikkelissa puhutaan vahvasta musiikin perinnöstä ja sen tuomasta riskistä marginalisoida tiettyjä genrejä.  Buenos Airesia tämä ei ainakaan tunnu tangon roolista huolimatta koskevan, sillä Studio55 :n kirjoitus kertoo tarjontaa löytyvät "jazzista rockiin". 

Hyvänä esimerkkinä yhden genren vahvasta vallasta The Guardianissa mainitaan Mumbai ja sen Bollywood-kulttuuri. Bollywood on niin dominoiva, ettei muille genreille ole oikein jalansijaa. Artikkelissa ääneen pääsee myös Intiassa asuva 24-vuotias Kastik Gopalakrishnan, joka kertoo järjestävänsä viikottaisia vinyyli-iltoja musiikkikeskus Adagiossa. Ihmiset tulevat ja istuvat hiljaa keskittyen kuuntelemaan levyjä. Genrenä illoissa on rock/rock'n'roll ja siten kuunteluiltojen bändeiksi ovat valikoituneen muun muasssa Pink Floyd ja the Beatles. Gopalakrishnan on yksi Adagio-musiikkikeskuksen perustajista. Perustajat ovat rockia rakastavat ystävykset. He ovat rockin taistelijoita, jotka koittavat saada tietään, Intiassa "klassisen musiikin", Bollywoodin läpi. 

Googlettaessani Adagion, selvisi, että keskuksessa paikan päällä tarjotaan ainakin kitara-, ukulele- ja joogatunteja. Myös musiikin kuuntelu- ja elokuvaillat sekä komediashowt, workshopit ja open mic-tapahtumat kuuluvat tarjontaan. Pääpaino on "old school" kulttuurissa, ja tarkoitus on tarjota paikka erilaisille kokemuksille. Mielestäni tarjonta oli yllättävän suppea ainakin instrumenttien osalta, mutta kokonaisuutena mielenkiintoinen ja monipuolinen. Toivon mukaan työ palkitaan ja maassa avautuisi parempia mahdollisuuksia muillekin musiikin lajeille.

Mumbain kaltaisia vaikeuksia on havaittavissa myös jazzin syntykotina tunnetussa New Orleansissa, missä musiikki on keskittynyt katumuusikoiden esityksiin ja siten musiikkielämä on kaventunut. Kaupungista puuttuvat artikkelin mukaan selvä musiikkipolitiikka ja ohjeistukset tapahtumapaikoille sekä muusikoille. Rakenteet ovat epäselvät eikä tällainen houkuttele tekijoitä. Countryn sydän, Nashville, puolestaan kantaa historian ja maineensa, mutta kaupungilla on vaikeuksia hyödyntää potentiaaliaan. Studioita kuulema ostetaan, myydään ja muutetaan asunnoiksi.  

Jo aloittaessani tätä juttua, mielessäni kävi, että voidaanko edes sanoa, mikä kaupunki on enemmän musiikkikaupunki kuin toinen. Jos haetaan tätä inspiroivaa ilmapiiiriä, jossa musiikilla on tilaa elää, voi sellainen paikka löytyä, mistä vain. Kuinka hauska olikaan huomata, että samaisen ajatuksen sanoitti myös The Guardianissa haastateltu laulaja-laulunkirjoittaja, Emma-Lee Moss. Hän sanoo kokeneensa New Yorkin musiikillisen tunteen vahvimmaksi, mutta hänen mukaansa jokaisella kaupungilla on omat "rytmit ja hyräilyt ja värähtelyt, jotka ovat sen maisemissa". Tällaista kaupungin tunnelmaa ei voi mitata luvuissa kuten kuunneltua tai esitettyä musiikkia. 

Tästä päästänkin siihen polttavaan kysymykseen, mikä se maailman musiikkipääkaunki sitten onkaan! No, The Guardianin artikkeli pohtii, voisiko se olla Lontoo, jonka kadut ovat täynnä paikkoja musiikille ja tiedämme mainitsemattakin, kuinka monet historian sivuille jääneet artistit ja bändit sieltä ovat ponnistaneet. Toisaalta artikkelissa mainitaan myös Lagos Nigeriassa, josta löytyy vain yksi suuri musiikin tapahtumapaikka, mutta merkitys musiikin historiassa on ollut suuri (jälleen uusi mielenkiintoinen fakta: Lagosin New Africa Shrine oli afrobeatin isän, Fela Kutin, esiintymispaikka. Paikka kuitenkin paloi 1977, mutta Kutin kuoltua, hänen poikansa avasi paikan uudelleen isänsä muistoksi), Denver Coloradossa, josta löytyy kuuluisa Red Rocks amftiteatteri, Taipei, joka on Mandariini-popin keskus (tämä oli kyllä kaupunkina yllättävä maininta, mutta niin oli myös minulle tuikituntematon musiikkignerekin!) ja Texasin Austin, joka kuvailee itseään jo livemusiikin pääkaupungiksi, mutta voimmekin jo todeta, että livemusiikki ei yksin riitä. Toisaalta törmäsin netissä myös Wienin mainostavan itseään suoraan maailman musiikkipääkaupunkina. Näin viulistina toki tiedän sen olevan klassisen musiikin kehto, mutta jälleen keskittynyt hyvin vahvasti yhteen musiikin lajiin. Dublin "irkkumusiikillaan" voisi olla myös hyvin vahvasti kiinni perinteisessä musiikissaan. Studio55 kuitenkin kertoo Dublinissa vanhan ja uuden sulautuvat hyvin yhteen. Tilaa on niin kansanmusiikille, indielle kuin popille unohtamatta eläväistä pubikulttuuria. 

The Guardianin artikkelissa Lontoon kulttuuripäällikö sekä World Cities Culture Forumin puheenjohtaja, Justine Simons, sanoo, että musiikki on meidän ihmisten DNA:ssa, ja että on olemassa lausahdus, jonka mukaan kaupunki ei voi menestyä ilman kulttuuria. Luultavasti kaikista kaupungeista kulttuuri ja musiikki löytyvät, sillä ne liikkuvat meidän ihmisten mukana. Virallisesti on vaikea yksiselitteisesti sanoa, mikä kaupunki olisi kulttuurin tai musiikin pääkaupunki, kun kaikkia ominaisuuksia emme voi edes mitata. Yksi asia on kuitenkin nyt jo melko selvää: kaupunkia (tai edes elämää ja ihmisiä) ei ole ilman kulttuuria, ja musiikki on erittäin merkittävä osa sitä. Jopa maailman pienimmässä kaupungissa Humissa, Kroatiassa, esimerkiksi vaalipäivä päättyy tanssiin ja musiikkiesityksiin. 

Linkit:

Which is the world's most musical city? | Cities | The Guardian

Nämä kaupungit hurmaavat musiikkikulttuurillaan - Studio55.fi

Vienna, the City of Music - VIENNA – Now. Forever (wien.info)

Hum – The Smallest Town in the World (croatia.hr)

Hum - the smallest town in the world ~ CROATIA rest + sights (croatia4travel.com)

Kuva:

Upeita ilmaisia kuvia - Pixabay



Kommentit

Suositut tekstit