Minä ja musiikki nyt - Osa 1

Kuten otsikosta huomaa, ajattelin tästä aiheesta juttusarjaa. Minä ja musiikki nyt kun on melko muuttuva asia ja toisaalta hyvin laaja. Tämä tuntui mukavalta otsikolta tarttua nyt, kun monet (mielestäni kuitenkin erittäin hyvät&potentiaaliset, mutta nyt ehkä liian isot) juttuaiheet tuntuivat hankalilta tarttua. 

Ensimmäisenä huomasin ajattelevani tätä aihetta musiikin kuuntelemisen kautta. Ehkä siksi, että erilaiset tunteet, kaudet ja muu musiikkielämä heijastuu ensimmäisenä siihen: siihen, mitä kuuntelen, miten usein kuuntelen ja milloin kuuntelen.  (Heti kärkeen huomiona: EI HÄTÄÄ, tämä ei tule olemaan vanhan toistoa, vaikka keskityin esimerkiksi jo Kevennystä-jutussa musiikin kuuntelemiseen, sillä tuossa jutussa pääsitte mukaan rennolle sunnuntain Youtube-seikkailulleni, ja biisit painottuivat rap/pop-puolelle. Nyt hieman mietitään tämän hetken musiikin kuuntelua laajemmin sekä yleensäkin asioita, jotka vaikuttavat siihen.)


Luulin jossain vaiheessa olevani ainoa, jolla välillä musiikin kuuntelu on vähäistäkin, vaikka opiskelen musiikkia. Pian kuitenkin huomasin, että en ole ainoa. Somessa vastaan tuli musiikinopiskelijoita, jotka mainitsivat, kuinka pitkästä aikaa musiikin kuunteleminen oli ihanaa ja sitä teki rentoutuakseen. Syy näytti olevan sama kuin itselläni: jos musiikki on jo kaiken opiskelun keskiössä, ja etenkin jos sen kanssa on juuri silloin vaikeaa ja joutuu oikein puurtamaan ja kamppailemaan, ei välttämättä ensimmäisenä päivän pääätteeksi tee mieli sukeltaa uudelleen musiikin maailmaan (ja tämä on vain yksi syy, miksi joskus on hankala kuunnella musiikkia). Toisaalta joskus taas juuri se on auttava keino. Jos olet päivän ahertanut klassisen musiikin parissa, voi illalla mieltä keventää uppoutuminen esimerkiksi metallin tai popin maailmaan.


Tällä hetkellä olen kuunnellut aika hyvin musiikkia. Hieman taaksepäin mentäessä seikkailin uusissa maisemissa klassisen musiikin kentällä, mutta nyt genreksi on valikoitunut hieman raskaampi musiikki. Sopivan kevyttä rentoutumismusiikkia sen sijaan on menevä elektropop ja vahvat bassot, mutta ajattelen sen kulkevan aika lailla aina taustalla ja kulloisenkin ajan suurkulutuksessa oleva genre on jokin muu sen lisäksi. Nyt se on ollut metallia.

Kokoan Spotifyihin yleensä joka vuodelle oman listan, jonka otsikoin aina kyseisen vuoden mukaan, ja sieltä löytyvät aina sen vuoden suosikki "menobiisit" eli suurimmaksi osaksi menevää poppia vahvalla bassolla💃 Sen sijaan muita suosikkibiisejä kerään eriteemaisille listoille. Esim. metalli ei kuulu vuosilistalle, vaan omalle metallilistalle, ja inspiroivat biisit omalleen samoin kuin syystunnelmaan vievät tai aamuihin sopivat biisit. Ja näitäkin samalla teemalla olevia listoja voi olla useampia eli jos viime keväänä minun aamuihin olisi sopinut folk, ei se välttämättä tunnu hyvältä tämän kevään aamuihin, joten siten minulla on kaksi erityylistä aamumusalistaa. Metalli/rock-listojakin on useampia. Aiemmin niille tuli lisättyä pääasiassa rockia/heviä, mutta seuraavaksi kerron, mitä sinne on päätynyt tänä vuonna.

Tosiaan nyt kun olen kuluttanut hieman enemmän metallia ja tehnyt uusia löytöjä sillä saralla, mainittakoon listalleni päässyt brittiläinen metalcore bändi, Architects. Hieman harmitti, etten ollut löytänyt bändiä aiemmin, sillä he olivat esiintymässä vuoden 2019 Ilosaarirockissa, missä itsekin olin...no vielä on edessä uudet ajat ja uudet keikat! 

Kyseiseltä bändiltä tällä hetkellä suosikeiksini ovat nousseet biisit Animals, Dead Butterflies sekä Black Lungs. En voi millään tavalla sanoa vielä tuntevani bändiä, saati sen tuotantoa, erityisen hyvin, sillä en todellakaan ole ehtinyt vielä kahlata läpi tuotantoa kovinkaan paljon ja olen jäänyt nyt vain kuuntelemaan ja fiilistelemään näitä paria biisiä, jotka iskevät lujaa. En kuitenkaan aio jättää tutustumista tähän, vaan pikku hiljaa sukeltaa syvemmällle bändin maailmaan, kunhan löytyy sille sopivaa aikaa😄

Nimeltä mainittakoon myös pari muuta kuunteluun päätynyttä bändiä eli Bring Me The Horizon (ollut kyllä vuosikausia nimenä tuttu, ja joskus yrittänyt sitä kuunnella, mutta ei silloin vielä iskenyt ja nytkin olen tainnut tykästyä lähinnä uudempaan tuotantoon), Falling In Reverse (tätä bändiä en itse asiassa vielä tunne tyylilajia ja yhtä biisiä enempää, ja biisi siis Popular Monster) ja hieman kevyemmällä genrellään italialainen Måneskin, jonka löysin Euroviisujen kautta. Måneskin siis valittiin edustamaan Italiaa tänä vuonna Euroviisuihn Rotterdamiin biisillä ZITTI E BUONI. 

Tässä siis aloitin nyt juttusarjan, Minä ja musiikki nyt, ja höpöttelin omasta musiikin kuuntelusta sekä tämän hetken kuuntelumieltymyksistä, jotta saatiin juttu kuvaamaan tätä hetkeä otsikon mukaan. Lisäilen loppuun pari linkkiä, jotka voivat olla mielenkiintoisia tämän jutun jälkeen ja mahtavaa, jos löytyi vaikka jotain sinulle uutta ja mielekästä!😊

Myös pienenä paljastuksena tulevaan, ajattelin jatkaa tätä sarjaa oman musiikin harrastamisen kautta eli siis mitä puuhailen musiikin parissa koulujuttujen ulkopuolella, ja miten opiskelu vaikuttaa niiden toteuttamiseen🙊


Linkkejä:

Kommentit

Suositut tekstit