65 vuotta ja 10 faktaa

Kolme viikkoa ja jälleen koittaa legendaarinen aika. Jännitystä, musiikkia ja täyttä elämää. Mistäs onkaan kyse? 

NO EUROVIISUISTA! Jo aiemmin olen maininnut olevani suuri euroviisufani. Tänä vuonna erityisesti, kun Suomea edustaa, UMK:ssa murskavoiton ottanut, yllättäjä Blind Channel. Halusin nostaa Euroviisut myös blogiini, sillä onhan se kevään suurimpia tapahtumia. Etenkin on aiheellista nostaa tapahtumien merkitystä näkyville tässä nykyisessä maailmantilanteessa, jossa tapahtumat ovat pikku hiljaa hukkuneet erittäin ikävään paikkaan. Euroviisut ovat hyvä esimerkki siksi, että se näyttää suuressa mittakaavassa, miten yksi tapahtuma, musiikki ja kulttuuri tuo ihmiset yhteen ympäri maailmaa, erimielisyydet unohdetaan hetkeksi (kilpailuformaatista huolimatta) ja vastaavaa yhteisöllisyyttä on hankala löytää. Musiikki parantaa ja musiikki tuo yhteen.

Tämä faktojen kerääminen viisuista on nyt itsellenikin täynnä uutta tietoa. Ehkä täältä löytyy uutta ja mielenkiintoista myös sinulle! Nyt pääsemme siis yhdessä sukeltamaan Euroviisujen maailmaan ja katsomaan, mitä kaikkea tämän kilpailun ja tapahtuman historiaan sekä sisältöön kuuluu!

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

10 faktaa EUROVIISUISTA

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

1. Ensimmäinen fakta näkyy jo otsikossa: Euroviisuja on järjestetty siis vuodesta 1956 alkaen eli tänä vuonna on 65.vuosi. Kuitenkin, jos tarkkoja ollaan, Euroviisut järjestetään tänä vuonna 64. kerran, sillä kuten tiedämme, viime vuonna Euroviisut jäivät ensimmäistä kertaa koko historiansa aikana järjestämättä vallitsevan maailmantilanteen vuoksi.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

2. Alkuvuosina, kun käytössä oli vain mustavalkotelevisio, Euroviisuja kuunneltiin pitkälti radiosta. Tämä on jännä ajatus, sillä nykyaikana visuaalisuus on niin suuri osa monia euroviisuesityksiä.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

3. Kerroin Euroviisujen olevan suuri ihmisiä yhdistävä asia. Sen puolesta puhuu muun muassa se, että laulukilpailulle on perustettu Suomessa oma faniklubi! Vuonna 1984 perustettiin Savonlinnassa Suomen Euroviisuklubi OGAE eli Organisation Générale des Amateurs d’Eurovision. Nykyään euroviisuklubit ovat levittäytyneet ympäri Eurooppaa ja niitä on yhteensä 40. Euroviisuklubi OGAE Finland on yksi suurimmista. 

Euroviisuklubi OGAE Finland ry

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

4. Euroviisuklubi on perustanut vuonna 2020 oman podcastin eli Viisucastin. Sieltä pääset kuuntelemaan tänäkin keväänä mielenkiintoista höpinää liittyen Euroviisuihin.

Viisucast | Euroviisuklubi OGAE Finland ry

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

5. Suomi oli ensimmäisen kerran mukana viisuissa vuonna 1961. Tällöin edustajana oli Laila Kinnunen kappaleella Valoa ikkunassa.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

6. Euroviisujen esikuvana on vuodesta 1951 saakka järjestetty italialainen laulukilpailu, Festival di Sanremo. Festivaali järjestetään vuosittain San Remon kaupungissa ja sen kautta valitaan myös Italian euroviisuedustaja.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

7. Ennen viisuissa oli säestyksestä vastaava orkesteri, joka koostui jousista, puhaltajista ja komppiryhmästä. Viihdeorkesteri oli mukana vuoteen 1988 saakka. Orkesterin lisäksi mukana oli kapellimestari. Jokainen maa lähetti Euroviisuihin oman kapellimestarinsa ja tämän tehtävä oli huolehtia maan edustuskappaleen sovittamisesta orkesterille. 

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

8. Huijaus: vuonna 2013 Malmössä järjestetyissä viisuissa oli yritetty huijata ostamalla ääniä. Huijanneen maan henkilöt olivat yrittäneet toisessa maassa saada puhelimia käyttöönsä, jotta he voisivat äänestää omaa maataan loppukilpailussa. Vastineeksi puhelimista huijarit tarjosivat rahaa. 

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

9. Euroviisujen pohjalta on luotu myös muita kilpailuja: Aasiassa järjestetettävä Asiavison laulukilpailu ja turkkilaisten kansojen oma Turkvision laulukipailu. Myös Eurovision tanssikilpailu on järjestetty vuosina 2007 ja 2008. 

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

10. Ennen Euroviisut järjestettiin yhtenä iltana, mutta nykyään se on jaettu kahteen semifinaaliin ja finaaliin. Semifinaalit näytetään tiistaina ja torstaina ja finaali niiden jälkeen lauantaina.

Tämän vuoden päivämäärät ja muuta infoa löytyy Euroviisuklubin sivulta alla olevasta linkistä.

ESC21 | Euroviisuklubi OGAE Finland ry

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰

Vielä on aikaa fiilistellä, tutustua maiden edustajiin ja kuunnella vaikka Viisucastia!😍

Linkit:

Eurovision laulukilpailu – Wikipedia

Euroviisuklubi OGAE Finland ry

Kuva:

Upeita ilmaisia kuvia - Pixabay

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit